Tuesday, March 31, 2015

Karangan Pelajar : Perpaduan KaumKehidupan masyarakat yang harmoni bergantung kepada perpaduan kaum dalam kalangan rakyat.
Bincangkan langkah-langkah yang perlu diambil oleh pelbagai pihak untuk mengukuhkan perpaduan kaum di negara ini.

            Dewasa ini, pelbagai perubahan dan perkembangan dapat dilihat di negara kita Malaysia. Sebagai contohnya, kejayaan pembinaan menara yang tertinggi di dunia, Menara Kuala Lumpur dan jambatan yang terpanjang di Asia Tenggara iaitu Jambatan Pulau Pinang dan yang terkini ialah pembinaan Jambatan Pulau Pinang Kedua. Kejayaan-kejayaan Malaysia hari ini adalah disebabkan oleh perpaduan antara rakyat berbilang kaum. Bagi rakyat Malaysia, perpaduan antara kaum amatlah penting untuk melahirkan sebuah negara yang aman dan damai. Oleh itu, bagi mengekal di samping mengukuhkan perpaduan kaum di negara ini, maka langkah-langkah yang sewajarnya harus diambil.
            Bagi mengukuhkan perpaduan antara kaum, masyarakat memainkan peranan yang sangat penting. Masyarakat haruslah menghayati nilai-nilai murni seperti nilai toleransi dalam pergaulan seharian supaya perselisihan faham tidak berlaku. Di kawasan perumahan, pelbagai aktiviti kemasyarakatan dapat dijalankan. Contohnya, aktiviti membersihkan alam sekitar dan aktiviti kejiranan yang lain supaya hubungan silaturahim antara kaum dapat dieratkan. Aktiviti rumah terbuka pada hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri juga dapat mengeratkan hubungan antara satu sama lain. Selain itu, melalui aktiviti seumpama ini, sesuatu kaum  mempunyai peluang untuk memahami adat resam serta makanan tradisi kaum lain. Hal ini secara tidak langsung telah mendalamkan pengetahuan kita terhadap kaum yang lain dan dapat mengurangkan peluang menyentuh pantang larang kaum lain.
             Seterusnya, ibu bapa juga berperanan penting dalam hal ini kerana ibu bapa merupakan model kepada anak-anak mereka. Oleh itu, ibu bapa perlulah menunjukan sikap yang baik dan bertolak ansur dengan orang lain terutamanya yang berbeza kaum supaya anak-anak mereka dapat mempelajari nilai yang baik daripada mereka. Sekiranya seorang bapa memarahi dan mengatakan isu sensitif antara kaum, tentu anak mereka akan terpengaruh kerana bapa borek, anak rintik. Ibu bapa juga haruslah mendidik anak-anak mereka tentang nilai toleransi dan juga adat resam kaum lain sejak dari kecil lagi bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Hal ini secara langsung boleh mengurangkan perselisihan faham antara kaum.
             Tambahan pula, dalam usaha mengukuhkan perpaduan antara kaum, kerajaan memainkan peranan yang terpenting kerana merekalah yang memimpin rakyat Malaysia. Pihak kerajaan seharusnya menggalakkan dan memberi sokongan kepada aktiviti-aktivit yang diadakan oleh badan-badan bukan kerajaan yang bertujuan untuk memupuk perpaduan antara kaum. Pihak kerajaan juga boleh mewujudkan dasar-dasar dan slogan-slogan yang bertujuan menyatupadukan rakyat Malaysia. Contohnya, konsep 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri kita Dato’ Sri Najib Tun Abdul Razak. Banyak aktiviti telah diadakan dengan jayanya berdasarkan konsep tersebut dan masyarakat perlulah menyokong aktiviti-aktiviti sebegini. Seterusnya, dalam dasar pentadbiran kerajaan tidak haruslah mengabaikan atau mementingkan mana-mana kaum dan perlu mentadbir dengan adil dan saksama.
             Di samping itu, sekolah memainkan peranan yang agak penting juga dalam menyatupadukan semua kaum. Hal ini kerana kebanyakan masa murid-murid pada hari ini adalah di sekolah. Oleh itu, sekolah memberi pengaruh yang agak besar kepada para pelajar. Sekolah seharuslah menerapkan kepentingan perpaduan dan nilai-nilai murni dalam proses pembelajaran dan  pengajaran. Menerusi pengajaran mata pelajaran Pendidik Sivik dan Kewarganegaraan serta Sejarah, guru-guru perlulah memberitahu betapa pentingnya perpaduan kepada rakyat Malaysia dan kesusahan pemimpin-pemimpin kita yang terdiri daripada berbilang kaum menuntut kemerdekaan daripada kerajaan British. Guru-guru juga boleh menceritakan implikasi sekiranya rakyat tidak bersatu padu. Contohnya, tentang rusuhan kaum yang berlaku pada 13 Mei 1969.
            Selain itu, media massa pada hari ini juga membawa pengaruh yang besar kepada rakyat Malaysia sama ada media cetak ataupun media elektronik. Media massa boleh menyiarkan iklan-iklan serta rancangan-rancangan yang berunsurkan perpaduan. Contohnya, kartun ‘Upin dan Ipin’ yang menceritakan kehidupan kanak-kanak yang berbilang kaum. Media massa tidak seharuslah mamaparkan isu-isu sensitif yang boleh menyebabkan kemarahan mana-mana kaum. Orang yang menemu ramah dan orang yang ditemu ramah tidak haruslah menyentuh isu sensitif antara kaum. Penyebaran khabar angin seperti orang Melayu ingin membunuh orang Cina melalui Internet ataupun telefon bimbit juga tidak boleh dilakukan. Hal-hal ini tidak sepatutnya berlaku di negara kita dan pihak-pihak yang menyentuh isi sensitif kaum perlulah dijatuhkan hukuman kerana isu-isu ini boleh menyebabkan rakyat Malaysia berpecah belah dan sejarah hitam berkemungkinan berulang lagi.
             Deduksinya, Malaysia, sebagai sebuah negara yang sedang berkembang.Rakyatnya telah menerima pendidikan dan mengetahui kebaikan dan keburukan sesuatu keputusan seharusnya bersatu padu kerana sepakat membawa berkat. Sekiranya rakyat Malaysia tidak bersatu padu, ekonomi negara kita tidak akan berkembang dan politik kita akan tidak stabil di samping membawa kesan buruk kepada negara kita iaitu sekali lagi dijajah oleh kuasa lain. Perpaduan teras kejayaan! Sekiranya rakyat Malaysia menginginkan sebuah negara yang aman damai serta berkembang maju, rakyat Malaysia yang berbilang kaum haruslah bersatu padu dan bersama-sama merealisasikan Gagasan Satu Malaysia dan Wawasan 2020!

Ali Redha 5RKA

                                                                                                                                 

No comments: